.

.

vrijdag 16 december 2016

Als tandwielen.

Over het productieproces.


In onze post 'Beginselen en wat voer voor techneuten' deden we wat suggesties voor de opzet van een kleine tot grote compostplaats. Hierbij valt steeds één cruciaal ding op. En dat is, dat alles wat je doet, binnen het proces, op het andere moet aansluiten... 'als tandwielen'.

Maaien.
Een paar punten van overweging:

Brand.

Het moet mogelijk zijn om de aanvoer van materialen vrijwel direct te kunnen verwerken, om brand door hooibroei te voorkomen. Als het materiaal vochtig wordt, tijdens een te langdurige opslag, ontstaat er gegarandeerd broei en daarna brand. Ook is het materiaal soms al vochtig als het wordt aangeleverd.
Wij zelf kunnen ons hooi met een gerust hart opslaan en een aantal maanden bewaren, omdat het gegarandeerd droog is als het wordt gewonnen. Dit op zich is kenmerkend voor deze regio in Portugal. Wel dekken we het af, wanneer het eens een keer wil regenen in de zomer.

Volume.

Eenmaal opgenomen in het productieproces reduceert het volume van het geënte hooi. Dit komt mede door het aandrukken, maar zeker ook door het vochtig maken. Na dit eerste stadium binnen het process wordt de reductie, tijdens de broei en de fermentatie, alleen maar groter. Van het uitgangsmateriaal houden we veelal ca. 1/10 deel over. Dit heeft gevolgen voor de capaciteit van de verwerking in de verschillende stadia.

Onze opzet:
1 dompelbak, 300 liter.
2 druipbakken, samen 400 liter.
   De inhoud van de dompelbak past in 1 druipbak van 200 liter.
3 bewaarbakken, samen 900 liter.
   De inhoud van 2 druipbakken past in 1 bewaarbak van 300 liter. 
   Waarmee de inhoud van 2 dompelbakken is gereduceerd tot 300 liter.
1 big bag ca. 900 liter.
   De inhoud van 2 druipbakken én 3 bewaarbakken passen in 1 big bag.
   Waarmee de inhoud van 1300 liter in gereduceerd tot ca. 900 liter.

Tijdens de broei en de fermentatie (in de big bag) reduceert het volume tot ca. 250 liter. Tijdens het rijpen en beluchten neemt het volume weer toe, waarna het tijdens het gebruik in de tuin weer afneemt. Waarmee we het volume (veiligheidshalve) op ca. 250 liter blijven waarderen.
Waarmee van ca. 2400 liter uitgangsmateriaal ca. 250 liter overhouden.

Dompelen.

14, óf 15 pakje hooi per keer?


Voorbeeld: Hendrik gebruikt één dompelbak om het hooi te enten. Hierin gaan 14 tot 15 pakjes hooi. Voordat het geënte hooi in de big bag gaat, na het druipen en bewaren, dompelt hij 8 keer. Opgeteld betekent dit, dat hij 8 x 14 pakjes, of 8 x 15 pakjes hooi heeft gedompeld... waardoor hij (in het laatste geval) aan het einde van deze cyclus 8 pakjes meer heeft, om in de big bag te stapelen. Het kan soms zo maar zijn, dat die 8 extra pakjes niet meer in de big bag passen... waardoor de laatste pakjes geënt hooi moeten wachten op een volgende cyclus van dompelen en bewaren. En dan kan het zijn, dat deze pakjes al lang aan de broei zijn, waarna ze nog in de big bag moeten, waarmee het proces wordt uitgesteld. Dit op zich is geen drama, maar het is wel lastig, omdat het de navolgende cyclus beïnvloed. Een eenvoudige oplossing is beter... Stapel alle hoog op.

Ingepakte big bags.
Lucht.

Hooi is een uitgangsmateriaal waarin, bij uitstek, veel lucht aanwezig is. (Dit in tegenstelling tot groente-en tuinafval, dat samen plakt en vele malen vochtiger is.) Dit op zich maakt het beluchten van hooi tijdens de compostering volledig overbodig en contraproductief. Vooral wind speelt een negatieve rol bij de compostering van hooi. Wind waait alles droog en vraagt om een goede bescherming tijdens het composteringsproces. Het composteren van grassen en kruiden (hooi) is gebaat bij het weren van lucht en vooral van wind.

Keus?

Wanneer we onze compostering zouden willen veranderen, misschien opschalen, dan zou dit gevolgen hebben voor de capaciteit van elk middel en onderdeel van het proces. Alles wat wij hier doen is door de dagelijkse omstandigheden gedicteerd. De droogte, de hitte en de wind hebben het proces zo gemaakt, zoals het nu is. Ook de maatschappelijke omstandigheid en onze plaats daarin is van invloed op de keuzes die we maken. Zo zal een ieder de keus maken die het beste past en uiteindelijk goed werkt.

Wij zijn benieuwd naar soortgelijk projecten elders, in andere omstandigheden, op een andere schaal. Stuur ons uw ervaringen :) compostfarming.tellus at gmail.com

*

Stella.


In april is alles groen...
Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen