.

.

woensdag 16 januari 2019

Burgerschapsdividend... Rutger Bregman en het Vertrouwen

Misschien moeten ons hele financiële systeem van graaien en wantrouwen gewoon in de shredder gooien en er compost van maken.

*

VPRO-Tegenlicht over een basisinkomen, ofwel het burgerschapsdividend
26 november 2018

"Gratis geld voor iedereen"

Aan het woord historicus Rutger Bregman... :  "Het gaat niet om de staat die je voor de zoveelste keer gaat uitleggen wat je fout doet in je leven, De staat geeft je juist het vertrouwen en de middelen om iets te maken van je leven."

Heb jij ook een bullshit job?
VPRO-Tegenlicht, citaat:

"Historicus Rutger Bregman zette vier jaar geleden het basisinkomen op de politieke agenda. Zeker negen Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman werd een veelgevraagd spreker over de hele wereld. Hoe staan we er nu voor? En hoe zorgen we ervoor dat het basisinkomen toekomstbestendig kan worden?
Dankzij enkele afleveringen van VPRO Tegenlicht en het boek van Rutger Bregman ‘Gratis geld voor iedereen’ komt vergeten onderzoek naar het basisinkomen aan het licht. Hieruit blijkt dat dit eeuwenoude idee een probaat middel is voor armoedebestrijding en het aanjagen van nieuwe economische activiteit. Bregman’s boek werd een internationale hit. Over de hele wereld wordt het basisinkomen inmiddels gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robot-revolutie.
Maar na de stormachtige comeback van het basisinkomen is de grote vraag: hoe nu verder? Ondanks alle evidente voordelen staan overheden niet te trappelen om het in te voeren. Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om nu eindelijk werk te gaan maken van het basisinkomen. Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon. Hij wil het begrip basisinkomen omsmeden in de taal van deze tijd: burgerdividend of durfkapitaal voor de gewone man. Zodat het basisinkomen door tegenstanders en sceptici niet langer kan worden gezien als aalmoes van de overheid, maar als burgerrecht. 
Regie: Roland Duong" 

Kijk de uitzending!

Rutger Bregman tijdens het World Economic Forum in Davos (van Foodlog 26 januari 2019) Belastingen belastingen belastingen!

Speech over rijken en belasting gaat viraal... Rutger Bregman op You Tube
Gepubliceerd door NOS (Nederlandse Omroep Stichting)


*

StellaGeen opmerkingen: