.

.

zaterdag 9 februari 2019

Een tuin in de Alentejo - Deel 4

2018-2019... Heet! Koud! Droog! Nat! Alles... gelukkig niet tegelijk, maar wel plotseling en kort op elkaar.

2018 een hete zomer

Tomaten

De tomaten die we van de markt kochten waren lekker. Sommigen noemen ze 'Roma', maar wij noemen ze 'Chucha'. Mooie ovale tomaat, soms rond met stevig vruchtvlees en bovendien niet van elders, maar van hier. Reden genoeg om het zaad te bewaren en het eens in onze tuin te proberen. En wat een oogst!

Op het internet kan je vinden hoe je zaad uit verse tomaten moet prepareren om later uit te kunnen zaaien. Maar hier dan ook nog even...

Week het verse zaad (met vocht en al) in wat water. Het gaat dan gisten, 
waarna het zaad losraakt van het tomaat-vocht. 
Daarna kan je de zaadjes uit het water zeven en op een schoteltje te drogen leggen.
Sla

In een bloedhete zomer onder een brandende zon is een mandje over de sla heel welkom.
Goed op weg... maar daar, onder die krop gebeurt iets dat je niet weet...


Mulch

Zo welkom als onze mulch (van rietsnippers) is in de zomer, zo'n grote vergissing is het om in de winter de mulch op de tuin te laten liggen! In de zomer beschermt de mulch de grond tegen uitdrogen en... in de winter doet het dat ook. Wat de slakken een prachtig heenkomen biedt om te overwinteren en nieuwe jonge slakjes te maken. Als je dat niet weet, dan overkomt het je vast en zeker een keer, dat de nieuwe jonge slakjes zich over jouw nieuwe jonge sla ontfermen. 


Vooral de bladnerven moeten het ontgelden.


Dus: Leg geen mulch op de tuin als het niet nodig is. En hier in de winter is mulch absoluut niet nodig. Je creëert een slakken paradijs. En als het eenmaal is geboren en het leeft er lustig op los, dan kom je er ook niet meer zo gemakkelijk vanaf. We hadden nooit enig probleem met slakken. Juist ook omdat het hier zo vaak en veel droog is. Het beste dat ons leek om te doen, was de tuin opnieuw te voorzien van verse compost en een winter lang braak te laten liggen, opdat er geen plantenblad meer zou groeien om je onder te verschuilen, om misschien wel nog meer slakken te maken. Wie zal het zeggen, hoe slakken dat doen?

Dan maar weer sla in potten kweken. En er vooral voor zorgen dat de mulch in de winter van de tuin wordt gehaald.


4 augustus 2018... een dag om te onthouden

Overdag in de schaduw meer dan 45 graden Celsius... en in de brandende zon meer dan 50º C.


En dan 's avonds, na een complete zomer zonder ook maar één drup regen, een overweldigend onweer dat alles lijkt weg te spoelen. De tomaten, die een paar minuten geleden nog in de brandende zon stonden, koelden plotseling af in de ijskoude regenvlagen. Daar zou een ieder bij verschrompelen... Een dag later werden de gevolgen zichtbaar. Dit was het einde van een tomaten oogst. Want in de loop van de tijd kwijnden praktisch alle tomaten weg.

2019 een koude winter

Hendrik's verse blaadjes idee

Omdat we de tuin in de winter braak wilden leggen, vanwege het slakken drama, konden we deze winter ook geen kool in de tuin zetten. En het kweken van kool in potten is lastig omdat een kool meer voedsel vraagt, om volwassen te worden, dan er in een pot zit... was onze ervaring.Het idee: Diverse koolsoorten in een potje... Je laat ze niet helemaal volgroeien tot een volwassen plant waarvan je op den duur de kool kan oogsten. Nee, je oogst de verse blaadjes. Lekker roerbakken in de olijfolie en je hebt een perfect maal. De blaadjes blijven nog lange tijd steeds weer aangroeien, totdat de fut er uit is. Intussen zaai je regelmatig weer nieuwe kool in potjes. Drie plantjes in een potje is het beste gebleken. Het kost wat meer zaad, maar je hebt wel lekkere verse groente... en dat is het wel waard.


Hendrik's nieuwe kas

Het was Hendrik een doorn in het oog... dat eindeloze geïmproviseer van ons met onze kweekkas. "Dit is de laatste die we bouwen", zei hij "En nu goed."Een nieuwe vloer in de kas leggen we met anti worteldoek...
... die we dan vervolgens glad trekken
 en in de bodem vastzetten met lange spijkers met ringen.
Bijna klaar.
Nog meer welkome sla in potten. Nu op het terras gestald, in afwachting van de 'definitieve' kas.

Zonder mulch

Een nieuw begin... na veel nachten met vorst. En de kou is nog niet voorbij.

Erwten en bewaar-uien... 'Op hoop van zegen'.
*

Stella.

Geen opmerkingen: