Dit is onze goed verteerde, verse compost, gemaakt van de grassen en kruiden, die het vorige seizoen zijn gehooid en gecomposteerd. Het is nog plakkerig en het bevat onverteerde stokjes.
De composteringstijd was langer dan verwacht. Ook was de winter kouder en natter dan verwacht. Dit had zeker invloed op de composteringstijd. De gedachte drie maanden waren niet genoeg. We namen er een maand meer voor.
Eén bigbag met compost is zo slecht verteerd, dat het wellicht weer terug moet in het proces. Dit lijkt de beste manier te zijn, want zelfstandig komt de verdere vertering niet meer op gang. Door het dan nog eens te vermengen met verse mest gaat die vertering echter wel verder. Daarna is het zo klaar... is de ervaring. We noemen dit dan compost, maar in feite is het een zeer verrijkte compost, ofwel een meststof geworden.
Wanneer je verse compost handmatig door een zeef krabt plakt het aan het zeefraam. Het is nog nat en dat werkt onhandig. Maar het is te doen en je brengt lucht in de compost. Echter, als je het direct gebruikt klinkt het weer in. Het zou dan eerst nog een tijdje moeten drogen, door het af en toe om te scheppen. Ook zou je het kunnen mengen met oude compost. En dat doen we vaak.
We hebben inmiddels geleerd, dat je voorzichtig moet zijn met het gebruik van verse compost. Toen we rechtstreeks in goed gezeefde verse compost gingen telen (dus deze compost als potgrond gingen gebruiken) viel het teeltresultaat tegen. Verse compost heeft nog geen goede structuur, het bevat nog geen lucht. Het is nog te plakkerig en te compact voor de prille worteltjes van een plantje. Zuurstof is belangrijk voor de plantenwortel. Zeker in het stadium van sterke groei. Oude compost beantwoordt hier wel aan. In oude compost is ook het microbieel leven voldoende op gang gekomen. En dat vooral is belangrijk. Dus lucht in de compost een voorwaarde.
Het voordeel van de zogeheten an-aerobe compostering is tegelijker tijd ook het nadeel. Het voordeel is dat de organische stof wordt behouden. Het nadeel is dat het resultaat compact is. Wanneer je compost tijdens het verteringsproces steeds omschept en belucht, dus het aerobe verwerkt, verlies je veel kostbare organische stof. Het voordeel is, dat je het direct kan gebruiken. Gras echter, laat zich niet omscheppen en beluchten, en daarmee tot compost transformeren. Het heeft mest nodig om te verteren en het composteren moet in een min of meer an-aerobe toestand plaats vinden.
In potten.
We hebben er een goede gewoonte van gemaakt om de verse ongezeefde compost onder in de potten te doen (ca. 1/4) en er oude compost bovenop te doen (3/4). Eventueel gemengd met een klein schepje gezeefde (rode Portugese) aarde, of wat gesteente meel. Dit geeft heel mooie teeltresultaten. De doorworteling is erg goed en de capilaire werking (het absorptievermogen) is perfect. Een schepje gesteentemeel, of wat gezeefde aarde zorgt, zo nodig, voor een mineralen toegift.
In het verhoogde groentebed.
De 'vruchten' uit het verhoogde groentebed. |
Je kunt verse compost wel goed mechanisch verkleinen. Vroeger op ons compostbedrijf gebruikten we hiervoor een eenvoudige mestverspreider. Hiermee brachten we lucht in de compost. Het droogde daarna snel af, waarna het naar de trommelzeef kon, om vervolgens op transport te gaan naar de klant.
Tellus Natuurkompost BV 1992:
Lees voor nieuwe ontdekkingen:
Hoe wij onze compost gebruiken - Deel 2: 'Een belangrijk Moment'.
Hoe wij onze compost gebruiken - Deel 3: 'Mooie bak'.
*
Stella.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten