Het gras staat hoog dit jaar. Veel hoger, dan we hadden verwacht.
|
Hendrik baant zich een weg door het land. |
Er is één soort, die nu zeker tot een anderhalve meter hoog groeit. Soms wel hoger.
Die hoge pluimen bevatten scherpe zaden, die heel efficiënt zijn uitgerust met vleugels en weerhaken. Ze steken in je sokken en in het vacht van de schapen. Het is een heel karwei om ze uit je sokken te krijgen, totdat je ontdekt hoe het werkt. Ze steken met een scherpe punt naar binnen en kunnen maar één kant op; heen in plaats van terug. Zodat je ze, door te bewegen, ook weer kwijt kunt raken. En dat is precies de manier waarop een schaap ze ook weer kwijt raakt. Het schaap dient als drager van het zaad, dat daarmee een groot verspreidingsgebied heeft.
Dit is een hard soort gras, met niet zo'n goed C/N getal, lijkt wel. Boven op onze Monte staat er veel van. Hiervan heeft Hendrik al veel gemaaid.
"Het zal wel wat meer mest nodig hebben om goed te kunnen composteren." meent hij. "Het viel me op dat dat wel nodig bleek, in het vorige jaar".
|
Mei 2014. |
Wel zijn er voldoende andere soorten gras. Dit jaar staat alles dicht op elkaar. Het ziet er veel belovend uit.
Er tussenin staan vlinderbloemigen. Ze groeien laag en geven massa en
voedsel aan het gewas. Ze zijn niet zo kleurig en pontificaal aanwezig
als de overige bloemen, maar ze zijn wel heel functioneel. Je kan van
vlinderbloemigen verwachten, dat ze het gewas voldoende nitraat
meegeven, waarmee het C/N quotiënt gunstig uitpakt, zodat je relatief
weinig mest nodig hebt voor de compostering.
Als we, tijdens het composteringsproces, weinig mest gebruiken, kunnen we onze compost goed gebruiken als potgrond voor alle planten. Als we meer mest gebruiken wordt de compost rijker aan voedingsstoffen, waarmee we een compost kunnen maken die oude potgrond kan verbeteren.
Dit is een algemene regel, die altijd correctie behoeft. Want het is ook zo, dat we bij arme grassen meer mest gebruiken en bij rijke weer wat minder. De ervaring leert veel. Het leert je wat je moet doen om te krijgen wat je wilt.
Het vorige jaar stond dit land vol met bloemen. Van elke soort wel enkele. We denken dat er dit jaar weinig bloemen zijn, omdat Hendrik toen al vroeg in het jaar heeft gemaaid. De bloemen hebben zich daarna niet meer uitgezaaid.
|
April 2014 |
En er is meer... Vroeg in het vorige jaar graasden de schapen hier, tot het land kaal zag. Later in april, toen het gewas weer wat was gegroeid, begon Hendrik met het maaien van de bloemen en het gras. Dus de schapen hadden het wintergras opgegeten, waarmee er ruimte kwam voor de ontwikkeling van de bloemen in het voorjaar. Deze winter waren er geen schapen op het land, dus de grassen hebben zich volledig kunnen ontwikkelen. Daarom, wellicht, zijn er geen bloemen en staat het gras zo dicht.
In het vorige voorjaar hadden we nog nauwelijks compost en we waren veel nodig om de moestuin op te zetten. Daarom is Hendrik toen vroeg met maaien en verwerken begonnen. In de loop van het jaar ontdekte hij dat het maaien van het hooi het composteren veel gemakkelijker maakte dan het maaien en verwerken van het verse gras.
"Het volgende jaar begin ik pas eind juni met maaien." zei hij toen. "Ik kan dan mooi pakjes maken van het hooi en de verwerking ervan gaat veel makkelijker. Dat hooi is prachtig spul om te composteren."
En inmiddels hebben we al een hele voorraad compost. Dus de nood is nu niet meer zo hoog. We hoeven niet meer zo veel compost te maken om de benodigde hoeveelheid aan te vullen. Van ongeveer 12 m3 gras en hooi heeft Hendrik ongeveer 4 m3 compost gemaakt. Daarvoor is niet meer dan 120 liter natte mest gebruikt.
We gaan weer een heel nieuw seizoen tegemoet. Wie weet wat het zal brengen.
*
|
In potten. Juni 2014. |
*
Stella.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten