.

.

woensdag 31 oktober 2018

Introductie

Het uitgangsmateriaal.
Hestel Tellus

Wij zijn Hestel Tellus; twee personen, doende met een project dat we 'compostboerderij' noemen, in de Alentejo-Portugal. Op dit blog vertellen we over onze ervaringen met de compostering van grassen en kruiden (die we van ons eigen land oogsten) en over onze groentetuin die we voorzien van deze compost, in de locale aarde (de steenstof) van de Alentejo.

Hestel Tellus is een privaat en onafhankelijk initiatief; een project dat zich puur en alleen bezig houdt met compostering en tuinbouw.

In het verleden hadden wij een composteringsbedrijf in Nederland, waar we grassen composteerden van Waterstaat en het Staatsbosbeheer. Na ons pensioen verhuisden we naar Portugal en continueerden onze composteringstechniek op een veel kleinere (persoonlijke) schaal, onder Portugese condities; aanvankelijk om een moestuin voor eigen gebruik op te zetten. Zo ondervonden we hoe onze grascompost de grond (de Portugese steenstof) letterlijk tot leven bracht.

Van hieruit ontwikkelden we een 'overlevingsmodel' (door het in praktijk te brengen), die een ieder (die het weet en wil) in staat stelt om een zelfstandig bestaan op te bouwen, in een omgeving... waar dan ook op deze globe... waar zich gras en steenstof bevinden. Dit, zonder de noodzaak om vee te houden; alhoewel dit niet wordt uitgesloten.

Ondanks dat ons model (onze methode) is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke kennis (door ing. dr. H. Krantz, ca. 1935) baseren we desondanks alles wat we doen op persoonlijke en praktische ervaringen. Wat je ziet is wat je krijgt. Naast onze creativiteit baseren wij ons werk niet op een politieke, religieuze, of op welke spirituele leer dan ook. Dit laatste is voor ons niet relevant. Onze dagelijkse praktijk en omgeving inspireren ons voldoende.

Een verhoogd plantbed, met een mix van gezeefde grond (steenstof) en grascompost. Met een toplaag van gesnipperd riet als mulch. Met dit resultaat.

Index


Belangrijk om te lezen:

- Een praktisch overzicht... Het composteren van grassen. Hoe ik het doe.

- Het maken van een compost-starter... Waarom dompelen met ent-vloeistof?

- Getallen en wat er achter zit.
Hoe de methode (het model) zich ontwikkelde en waarom.

- Onze grond is vruchtbaar! 
Compost is geen meststof. Het is een voorwaarde voor bodemactiviteit.

- Oude kennis. Nieuwe inzichten. 
Over één van onze bronnen van kennis, Dr. Elaine Ingham.

- Steenstof. Sterrenstof. 
We moeten onze manier van denken over de vruchtbaarheid van onze bouwvoor veranderen.

- De Methode Krantz... geschiedenis en publicaties; de grondslag van de methode.

En meer... te vinden in de zijlijn van dit blog.


Klaarblijkelijk kan je meer doen met grasland dan alleen de dieren voederen. Maak grascompost en breng je tuin tot leven!

Mmmmmm....
*

Stella.


Mei 2018Geen opmerkingen: