.

.

maandag 23 juli 2018

Einde aan Bezit

Anders denken... anders doen. "De grootste groei is de krimp". lezing door Thomas Rau in het gebouw van de Triodos Bank, Nederland, 21 juni 2018.


www.madaster.com : "Het doel van Madaster is afval te elimineren door materialen een identiteit te geven. Het Madaster platform fungeert als een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Het Madaster platform registreert, ordent, bewaart en ontsluit data met veel aandacht voor veiligheid, privacy en continuiteit."

*

Thomas Rau krijgt er van langs in deze publicatie van Lowtech Magazine, 23 Juli 2018.
Kris De Decker schrijft over de kringloop economie, ofwel de circulaire economie; ooit bedacht en geïntroduceerd door Thomas Rau en gepubliceerd met medewerking van Sabine Overhuber.


Moet de economie blijven groeien?

Kris De Decker concludeert dat een circulaire economie alleen een kans van slagen heeft wanneer ook de winning van grondstoffen drastisch wordt vermindert. Een verdere groei van onze economie staat deze vermindering in de weg, omdat groei alleen maar leidt tot een vermeerdering van de winning van grondstoffen en daarmee roofbouw blijft plegen op onze planeet. Hij onderbouwt dit met vele cijfers.

Werk aan de winkel!!

Kris De Decker legt de schuld bij de circulaire economie, door te stellen: "Circulaire economie pleegt roofbouw op planeet"  Zijn uiteindelijke conclusie is helder: We moeten terug naar af, met andere woorden, terug in de tijd. Alles weer gaan maken van hout, steen en metaal. Iets dat uiteraard al helemaal niet meer mogelijk is. Het vraagt zoveel van ons ontwikkelingsproces als mensheid (en inmiddels zijn de meeste grondstoffen gewoon op), waardoor dit nauwelijks nog haalbaar is. En waaraan ontleent Kris De Dekker zijn kritiek op Thomas Rau? Ik hoor andere dingen.

Lippendienst? 

Hier Rau's idee, zoals het aanvankelijk door hem (in VPRO Tegenlicht, 2015) werd gepresenteerd... Was het toen al de bedoeling om met dit idee 'de economie te laten groeien' ? Of bewijst men nu lippendienst aan het huidige zich nog steeds voortwoekerende denkproces, dat vele belangen beschermt? Namelijk, dat 'de economie dient te groeien'... Om iets te winnen moet je misschien iets verliezen? Een ontwikkeling zet zich in... en halverwege komt men tot nieuwe inzichten? Ik heb nog hoop en houdt de moed er in, want in de basis is dit een lumineus idee... een mooie oplossing. Anders denken is anders doen. We moeten anders leren denken. En "de grootste groei is krimp", tenslotte... zegt Thomas Rau. Heeft Kris De Dekker Thomas Rau wel helemaal goed begrepen?

Einde aan Bezit Tegenlicht TV Lab
Op dit blog gepubliceerd op 13 november 2015

"Met een totaal ander verdienmodel creëren we een totaal andere wereld!"

Bekijk 'het ei van Columbus' door en van architect Thomas Rau, op You Tube.

VPRO Tegenlicht Kort:


En in VPRO Tegenlicht lab de volledige uitzending:
Een ander licht op onze economie, met architect Thomas Rau

"Wat betekent het voor het productieproces als we niet langer spullen bezitten, maar alleen gebruiken? Stel: Je koopt licht in plaats van een lamp."


*

Stella.


Geen opmerkingen: