.

.

dinsdag 11 februari 2014

Over Hestel Tellus

Hestel is een samenvoeging van Hendrik (Henk) en Stella. men noemt ons een kunstenaars echtpaar en soms entrepreneurs... inmiddels gepensioneerd. Hendrik is gitarist-componist en ik ben kunstschilder- tekenaar. Wij zijn al meer dan 40 jaar een team én we zijn al meer dan 40 jaar getrouwd. Onze oorsprong ligt in Nederland, maar onze liefde is Portugal. We zijn hier neergestreken als twee beien op een bloem, om nooit meer weg te gaan. We leven allebei met kanker en het Portugese platteland is voor ons een zegen gebleken. Het composteren van grassen was ons werk. En ons composteringsbedrijf droeg de naam Tellus.
Dus wanneer wij het over compostering hebben, hebben we het over de ervaringen die we in ons bedrijf hebben opgedaan én over de dingen die we inmiddels hebben bijgeleerd, in Portugal. Dit willen we graag met een ieder delen.

Hestel Tellus wil een beetje hoop zijn. De hoop dat de wereld in de nabije toekomst voldoende voedsel kan produceren voor alle aardbewoners. Een compostboerderij kan een goed middel zijn, om voedingsgewassen te telen door middel van het composteren van planten, die groeien op terreinen die niet worden gebruikt voor de teelt van voedingsgewassen. Denk aan wegbermen, maar ook prairies, savannes, pampa's en poesta's. Ook hier op het Portugese platteland vinden we veel 'ongebruikte' stukken land, die niet goed geschikt zijn voor landbouw. Zo liggen er over de hele wereld stukken land braak, die soms ook een brandgevaar vormen.

Wij hebben een goede composteringsmethode herontdekt en in onze praktijk toegepast. (Lees hierover: 'De methode Krantz') Met de op deze wijze geproduceerde grascompost kunnen we voedsel verbouwen in kassen en tuinen. We kunnen er akkergronden mee verbeteren en vergroten daarmee ook nog eens het volume aan vruchtbare grond. Bovendien creëert dit werk in de organische landbouw.

Wij zelf hebben geen enkel belang bij het profiteren van welk project dan ook, dat mogelijk door derden wordt opgezet. Wij hebben een eenvoudig maar goed leven in Portugal. Meer hebben wij niet nodig. Ook laat onze gezondheid het niet toe, om nog weer grotere dingen op te pakken.

Wat wij doen is het idee verspreiden. Zowel inhoudelijk, toegepast op onze composteringspraktijk, evenals in het algemeen, als een onderwerp van discussie.
Ons Engelstalige blog: http://compost-farming.blogspot.pt/.
En ons Portugeestalige blog: http://fazenda-compostagem.blogspot.pt

We hopen dat u iets aan onze informatie heeft en ook dat u ons idee wilt helpen verspreiden, middels de sociale media, ofwel op uw eigen originele wijze... Stuur ons uw opmerkingen en nieuws.

Ook zijn we te vinden op You Tube:
 http://www.youtube.com/user/compostfarming/videos*

Stella.


1 opmerking:

Bernard Faber zei

Beste Henk en Stella,

Fantastisch wat jullie doen! Ik ga de Engelstalige blog via mijn Facebook account verspreiden.

Ik denk nog wel eens terug aan de mooie uren die ik door mocht brengen op jullie geitenboerderij in Grootegast.

Hartelijke groet,

Bernard Faber