.

.

zaterdag 30 juli 2016

Zaden en Soorten... Courgette

Zomer 2016.


Zoals we in ons bericht 'Zaden en Soorten.... Kool' al meldden... : Er bestaat een (groot?) verschil tussen het zaad, dat wij tuinliefhebbers in winkels kunnen kopen, en het zaad waar beroeps tuinders de beschikking over hebben. Verschil moet er zijn en het zaad dient immers te gaan waar het nuttig kan zijn. Maar ook wij hobby tuinders willen wel eens een goed resultaat zien van onze inspanningen. En vaak worden we teleurgesteld, met bijvoorbeeld Broccoli waar geen Broccoli aan groeit, of (in dit geval) een Courgetteplant, die alleen maar mislukte courgettes voortbrengt. Zoals deze hier. 
Daar komt echt niks meer van terecht:


Mannelijk of vrouwelijk.

Het venijn met Courgette zit'm in de afwezigheid van zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Als je pech hebt maakt een Courgetteplant in het begin (enkele weken) alleen vrouwelijke bloemen. Hier kan je niet veel Courgette van verwachten, omdat ze niet worden bestoven. Het opkweken van meerdere Courgetteplanten geeft uiteraard wel meer kans op mannelijke én vrouwelijke bloemen. Maar het blijft afwachten.


Aan de bloem kan je niet zien, of het mannelijk of vrouwelijk is. Je ziet het aan het steeltje:


De mannelijk bloem staat op een dun steeltje, de vrouwelijke heeft al een vruchtbeginsel en heeft daardoor een dik steeltje. Courgettes zijn éénhuizig, dit betekent dat zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen op dezelfde plant voorkomen.

Je kunt op de bijen wachten om de bestuiving op zich te nemen, maar je kan het zelf ook met een zacht penseeltje doen. De vrouwelijke bloem heeft aan een klein tikje stuifmeel genoeg. Het liefst van een andere plant, dan de hare. Dus ook een Courgette-bloem mijdt graag inteelt, of gaat liever vreemd.

Gelukkig kunnen we hier op de markt Courgetteplanten kopen, die uit goed zaad zijn opgekweekt. Zaad waaraan (m)enige zaadveredeling is vooraf gegaan...
Niet bij elk stalletje heb je even veel succes. Maar iedereen weet door ervaring wel, waar je het beste je plantjes kan kopen. En zo'n stalletje is dan ook vaak druk bezocht.

Hier het moeizame resultaat van een anderhalve maand geduldig wachten op enkele mannelijke bloemen:


En zo'n plant houdt het toch nog lang vol. Tot aan het bittere einde blijft het vruchten dragen. Je kunt een oude plant het beste wat opbinden aan een stevige stok:


Courgetteplanten en enkele Aubergine-planten in de kas.
*

Stella.Geen opmerkingen: