.

.

zaterdag 13 mei 2017

Mieren in de moestuin.

In ons bericht 'Een tuin in de Alentejo - Deel 2' vertelden we onder meer over de overlast, die mieren veroorzaakten. Ze liepen met hordes in onze tuin rond te banjeren en vonden er van alles om aan te krabben, te likken en mee te nemen. Het leek er al op, dat ze in de tuin nesten wilden bouwen. We vonden gaten in de grond, waar ze in en uit liepen. De gezaaide sperziebonen kwamen niet op en de bonen die wel op kwamen vertoonden grote schade. Rond de net ontsproten bonen ontstonden gaten, wat er op duidt, dat de mieren daar veelvuldig aan het werk waren geweest. Wat nu??

Mei 2017. Uien en wortelen in één bed is pret.
Vaak planten we uien tussen de wortelen. Want, 'wat op je bord goed samen gaat, gaat in de tuin ook goed samen', hebben we ooit eens geleerd.
Het viel ons op dat in dit bed niet of nauwelijks mieren voorkwamen. Het kon niet zo zijn dat de mieren de wortelen zouden mijden... want mieren vinden wortelen onweerstaanbaar... dus moesten het de uien zijn waar de mieren een hekel aan hadden.
Nu kan je een hele tuin vol met uien planten, maar dit lijkt niet meer op een redelijk tuinplan. Dus probeerden we het eens met het afval van de uien uit de keuken. Dit legden we tussen de planten en wachtten af. En... ja hoor! De mieren zochten andere wegen.

Begin mei 2017.  In het bed naast ons huis, het resultaat van mieren bemoeienissen, erwten zaaien, sperziebonen zaaien, sperziebonen her-zaaien en voor-geteelde wortelen planten. Én bovenal het tussen leggen van vers ui-afval uit de keuken.
Half mei 2017. Het zelfde bed naast ons huis. Het staat nu natuurlijk veel te vol... maar de planten zijn behoorlijk opgeknapt en de mieren zijn niet meer actief.
Mei 2017. En zo legden we ook ui-afval tussen de bonen in de andere bedden. Hier een bed met twee soorten sperziebonen. Daar waar de eerste mislukten hebben we de andere soort bij-gezaaid.
De zwakste.

Maar nu verlopen de dingen met de aubergine-planten een beetje anders. De natuur past een keiharde selectie toe op de zwakste en het mieren-gespuis is sterk.


De aubergine-plant links op de foto moet het ontgelden. Hij wordt belaagd door de mieren en zit dan ook meteen onder de luizen. De rest van de aubergines en ook de andere planten in de buurt hebben nergens last van. Tijd voor pepperspray...

De door mieren en luizen belaagde aubergine-plant.

(zie voor pepperspray: 'Een tuin in de Alentejo - Deel 2')

Onze moestuin in mei 2017.

Inmiddels hebben we de tuin iets breder gemaakt. Dit klinkt eenvoudig, maar hier op deze rotsachtige bodem is dat een heel karwei, wat neerkomt op hakken en slepen met stenen. We hebben geen foto's gemaakt van het werk. We waren zo druk, dat we dat zijn vergeten. Wel hebben we nu wat foto's van het resultaat... wat er ook wel wezen mag :)

Ook antiworteldoek buiten de tuin, om de onkruidgroei op een afstand te houden. En een hek dat hopelijk kat-proof is. Aanvankelijk was dit pad heel smal (zie de breedte van het trapje) waardoor het verhoogde bed bijna op de rand van de tuin lag. We zagen dat de sprinkhanen hier direct gebruik van maakten, om even van het één naar het ander over te wippen. Eigenaardigerwijs hebben we veel minder last van de sprinkhanen gehad in de bedden, die verder van de rand van de tuin lagen... De toekomst zal het leren, of deze grotere afstand van het hek gaat helpen...

Een kleine verhoging in de hoek van de tuin met daaronder alleen rotsen.
Mooi voor een tonnetje met meloenplanten.

Een breed pad waar tonnetjes met meloenplanten kunnen staan, naast een verhoogd muurtje, die wat beschutting geeft en de mogelijkheid biedt om een schaduwdoek te plaatsen.

Een verbreed pad met tonnetjes met meloenplanten langs het hek (met schaduwdoek). Het verhoogde muurtje zorgt ook nog eens voor een mooie opslag voor de ruiters, die we in de zomer gebruiken als schaduw tegen de felle zon.

Aan sla en kool geen gebrek:





De bieten laten we doorschieten... eens zien of we zaad kunnen oogsten.



De wortelen zijn nu onderweg en staan er mooi bij. Het ui-afval daartussen is inmiddels verteerd. Deze 'Rodelika's' zijn van biologisch 'Demeter' zaad; gekweekt op Portugese bodem. Herkomst: Living Seeds Sementes Vivas SA. Website: www.ls-sv.eu


Hier een eerste oogst in juni 2017.
Mieren zijn verzot op wortelen. Ze brengen er luizen naar toe, die dan bij de aanhechting van het blad op de wortel gaan zitten. Verder maken de mieren ruimtes rond de wortel in de grond, waardoor de luizen de wortelpen kunnen bereiken. Soms zaten er luizen op de wortel in de grond en vooral ook op de bovenkant van de wortel, waar het blad begint.
En toch hebben we de wortelen zo kunnen oogsten...
*



En dit alles op steenstof met wat grascompost !!
Moeilijker gaan we het niet maken :)


Een na-bericht...

Onze tuin in juni 2017:

Tja... optimisme? Jawel, het groeit allemaal als kool, waaronder ook de kool. Maar de combinatie mieren en bladluizen blijkt niet te kunnen worden verslaan. Geen pepperspray, geen knoflook-ui-spray mag baten. Inmiddels heeft het koppel bezit genomen van de vier aubergine planten, die het meest dicht bij elkaar staan. Het is ongelooflijk wat daar heerst...




Maar... kijk nou eens... als een plant zo wordt overgenomen door bladluizen... hoe kan het dan dat de bladen niet verkleuren, of dat de plant niet sterft? Je moet dan toch wel verduveld sterk zijn... !!



Nu willen we niets meer doen om de mieren te verdrijven. We denken de mieren niet te kunnen bestrijden, zonder gif te spuiten. En ze houden zich alleen bezig met deze vier aubergine planten. De tomatenplanten die er pal naast staan lusten ze niet, ofwel de luizen lusten ze niet... Wie zal het zeggen?

Verderop in de tuin hebben we nog een tweetal aubergine planten staan. Deze worden niet aangevallen door mieren, en zijn inmiddels bezig met het maken van mooie aubergines:


Tegen de zomerhitte en vooral ook tegen het snelle verdampen van het water in de bovenlaag van de grond hebben we rietsnippers onder de planten gelegd. Dit helpt de grond vochtig houden.

*

Stella.



Geen opmerkingen: