.

.

zondag 17 september 2017

'Voor de aarde is de klimaatopwarming maar een griepje'

Van Foodlog:

In het artikel van Dick Veerman, "Klimaatredders willen ons brassen redden"
staat te lezen:

"Je moet door exergie entropie zien te voorkomen en negentropische processen ontwerpen. Over klimaat hoef je het dan niet meer te hebben. Het zal namelijk vanzelf tot minder verspilling en minder hedonisme leiden."

Wat zegt u?? Okay, we pakken het woordenboek en zoeken op Wiki:

Exergie = (thermodynamica) Wikipedia: "is de maximale hoeveelheid arbeid die (in theorie) uit een medium (vloeistof, gas) gewonnen kan worden bij het in evenwicht brengen met de omgeving. De exergie die bij een gegeven proces verloren gaat, wordt wel anergie genoemd. (...) Een voorbeeld van een proces met een hoog exergieverlies is de cv-ketel: hier wordt warmte overgedragen bij een groot temperatuurverschil, namelijk van de zeer hete gasvlam op het relatief koude verwarmingswater."

Entropie = (Grieks - natuurkunde)) verlies van nuttig arbeidsvermogen bij arbeid die door warmte verricht wordt. 

Negentropie = Negatieve entropie. (Dus het voorkomen van het verlies van nuttig arbeidsvermogen.)

Hedonisme = Levensleer volgens welke genot het hoogste goed is.

Met andere woorden. 
- De energie die wij gebruiken verspillen we... entropie.
- We moeten die verspilling voorkomen door middel van het nuttig gebruik van energie... exergie.
- We moeten negatieve entropische processen ontwikkelen... negentropie.

Hedonisme: Het genot dat men haalt uit consumptie en daarmee verspilling is niet het hoogste goed in dit leven. Het genieten van (persoonlijke en gezamenlijke) creatieve processen kan het genot uit consumptie ruimschoots vervangen. Probeer het eens... Lees ook vooral het onderzoek van hoogleraar psychologie Mihali Csikszentmihalyi, schrijver van de boeken 'Creativiteit' en 'Flow'.


Foodlog: "Waar we over na moeten denken is dit: hoeveel mensen willen we hoeveel eten en andere kwaliteit van leven bieden tegen welke prijs die de bestaande - nog altijd mensvriendelijke - natuur zo'n beetje vol kan houden? Hoe we die vraag in alle onzekerheid, zo trefzeker mogelijk kunnen beantwoorden, is de uitdaging waar we het over eens moeten worden. Dat is nou praktisch klimaatbeleid."

*

Stella.

Geen opmerkingen: