.

.

zondag 28 december 2014

Lucht helpt het rijpingsproces.

Net als kaas maken...

"Vergelijk het eens met kaas maken," zegt Hendrik. "Je bereidt kaas in een dag. En zodra het de volgende dag uit de pekel komt, moet het nog een tijdje rijpen. Wij maken onze compost in 3 maanden en zodra ik het uit de big bag haal is het maagdelijke compost. Het moet nog een tijdje rijpen."

Goed gerijpte on-gezeefde compost.

Beluchten.

Als we de compost beluchten, nadat het uit de big bag is gekomen, versnelt dat het rijpen. Want zuurstof helpt het rijpingsproces en doet de compost drogen.

Dus als je de 'maagdelijke compost' alleen op een droge plek zou opslaan, zonder het één of een paar keer te beluchten zal het zeker tussen de 4 en 6 maanden gaan duren voordat de compost is uitgerijpt, dus voordat het droog en goed strooibaar is geworden.
Op zich is dat helemaal niet erg. Maar we hadden niet gedacht, dat het zo lang zou moeten duren. Pas nu kwamen we er achter, omdat we een paar kuub in opslag hadden. Het duurde vanaf augustus van dit jaar, voordat het er ging uitzien als op de foto. Het is later in de grote groene zakken geschept, die hierboven zijn te zien. Door het scheppen werd het nog meer verkruimeld.


Eerder gebruikten we de compost direct uit de big bag, toen we het nodig hadden en niet konden wachten. We gebruikten het om de bodem van de potten mee te vullen, aangevuld met oudere compost daar boven op. een grotere plant met een goed wortelgestel gebruikt daarvan alles wat het nodig heeft. En we hergebruiken, wat daar van over is voor minder eet-grage planten, of om een nieuwe compost mix te maken.


We gebruiken geen mechanisatie bij onze compostering. Wat niet wil zeggen dat het niet zou kunnen. We hebben er simpelweg geen goede kleine machines voor. In de plaats daarvan gebruiken we tijd.

Vroeger, op ons compostbedrijf, gebruikten we een eenvoudige mestverspreider om de 'maagdelijke compost' te beluchten. Dat product ging naar de kapschuur voor opslag gedurende één of twee maanden. Het kon daarna goed worden gezeefd, met een trommelzeef, om direct vanaf dat moment te worden getransporteerd naar de klant:



Voor de duidelijkheid... het beluchten ná de compostering is iets geheel anders dan het beluchten  tijdens de compostering... dus tijdens het bacteriële proces... wat het eigenlijke bacteriële proces is dat de grassen in compost doet veranderen.

Wanneer je (welk organisch materiaal dan ook) belucht tijdens het bacteriële proces (om de broei te remmen bijvoorbeeld) zul je het aanwezige organische materiaal verliezen. Het zal door omzetting in de lucht vervliegen, in de vorm van kooldioxide, CO2. Daarbij zal echter de beoogde broei niet afnemen. Jawel, het zal eerst iets worden geremd, om daarna weer ruim baan te krijgen, doordat beluchten zuurstof aan het proces toevoegt. Dit kan zo doorgaan tot al het organische materiaal is opgebruikt. En het is nou juist dat organische materiaal dat we willen behouden.

Maar... grassen bevinden zich in de 'gelukkige' omstandigheid, dat ze niet kunnen en hoeven te worden belucht. Met welke machine of vork in je handen dan ook, is het zowat onmogelijk om grassen om te zetten, zonder dat het jou en/of je apparaten wurgt.
Een hoop gras bevat zeker voldoende zuurstof om tot compostering te komen. Daartoe hoef je het niet te beluchten. Je kan het proces perfect sturen, door het vooraf een start met mest (entvloeistof) te geven. Daarna kan je het van de omgeving isoleren (inpakken en afdekken) en het een aantal maanden aan zijn lot overlaten.

Er is wel een truuk om losse grasstengels in te korten. Het is dezelfde truuk, die men in de wolindustrie gebruikt, om schapenwol te kaarden en te wassen. Het vraagt een extra grote investering. En waarom?

Deze onhandelbaarheid maakt het composteren van grassen zo moeilijk. Wat je dus moet doen is de juiste methode volgen. Laat de bacteriën het werk doen.
Ze vinden het fijn...
om aan het werk te zijn.

'Waarom dompelen met entvloeistof'  en
'Het composteren van grassen. Hoe ik het doe.'
vertellen hier meer over.

*

Stella.


En nu... nu we dit blog al bijna een jaar on line hebben, hopen we dat we u nog een tijdje bezig mogen houden met het lezen ervan. Hopelijk wint u er iets bij, voor uzelf en voor uw vrienden.

We wensen u een welvarend en vredig nieuw jaar toe!

*

Hestel Tellus.


Geen opmerkingen: