.

.

zondag 14 februari 2016

Onze compostopslag.

Over structuur en mengen.


10 februari 2016: Verse compost, 3 maanden oud, direct uit de big bag. De structuur van het gras is nog duidelijk zichtbaar. Het ziet er op het eerste gezicht heel teleurstellend uit, maar schijn bedriegt. Je kunt er met een schep heel gemakkelijk doorheen steken, wat betekent dat het broei- en composteringsproces is geslaagd.
Hendrik: 'Wat ik hier zo spannend aan vind is dat de bacteriën er zich dwars doorheen hebben gegeten, maar dat de structuur van het hooi nog behouden is gebleven. Ze hebben er heerlijk in liggen rollebollen, maar ze hebben er geen rommeltje van gemaakt :)'


Het is mogelijk om dit verse verteerde materiaal stuk te slaan met bijvoorbeeld een mestverspreider. Dit zal de verdere vertering bespoedigen, omdat dan direct meer zuurstof in het materiaal wordt gebracht. Wij hebben echter geen machines, die dit voor ons kunnen doen én we hebben geen haast. Afgedekt laten we deze prille verse compost nog enkele maanden met rust. Wanneer we het daarna nog een enkele maal omscheppen om het voor verdere verwerking op te slaan, dan zal het de structuur hebben, die op de volgende foto is te zien.

Deze compost uit 2015 is nog niet gezeefd. Dat gebeurt later wanneer we de compost gaan gebruiken en/of met grond willen mengen.


Het vorige jaar zijn we begonnen met het mengen van compost met gezeefde grond. Dit doen we in volumes, niet in gewicht. Op de fotos zijn de percentages aangegeven. Op deze manier maken we potgrondmengsels voor verschillende teelten in potten.
Op You Tube, compost uit de big bag na 3 maanden:Wanneer we een maand meer nemen voor het composteringsproces, dan is het resultaat nog beter. Deze big bag begon met een flinke hoop tuin- en keukenafval bovenop het hooi. Nu kan je zien dat er niet veel van over is... Niet veel meer dan een dun velletje.En op You Tube, goed verteerde grassen binnen 4 maanden:*

Stella.
Geen opmerkingen: