.

.

dinsdag 19 april 2016

Het kas succes.

In Nederland waren we het wel gewend om onze tuin te beschermen tegen regen en kou. Maar hier in Portugal zeker niet. Het weer was hier altijd prachtig. Wat regen... een mals buitje, veel zonneschijn. Een schaduwdoek boven de groentes was genoeg. Totdat dit gebeurde... en het gebeurde herhaaldelijk.

April Rain... 2014.


Ook de zomer van 2014 was relatief nat. Maar gelukkig ging het er wat rustiger aan toe dan in april. Dus we hebben ons nog aardig kunnen redden... met ons schaduwdoek. Maar we waren gewaarschuwd en maakten plannen.  Konden we zelf een kas bouwen met hout? Of moesten we een (tunnel)kas kopen? En waar moest die komen te staan? En een Chinese kas leek ons ook wel wat... Maar dit hebben we maar (als een te groot project) verschoven naar de toekomst.

Onze eigenaardigheid is toch wel, dat wij het liefst alles zelf doen. Dan kunnen we zelf ter plekke bepalen wat het formaat van de kas moet worden en welke vorm het krijgt. En ook, niet onbelangrijk, of het binnen ons budget past.

juni 2014.
Mei 2014.

Inmiddels waren we al een heel eind gevorderd met ons nieuwe verhoogde groentebed op de zuidhelling, naast ons huis. Het had al iets van een ommuring en de grond was gemengd met compost. 


September 2014. 

Deze zomer vonden we een bouwmarkt, die goedkoop ' FSC gecontroleerd' hout verkocht. Dat hout moest wel eerst afdrogen, want het draaide alle kanten op. Maar nu, een paar jaar later, heeft het zich aangepast aan onze constructies :)

Langzaam zijn we begonnen met de bouw van onze kas. Dat moesten we in gedeelten doen, omdat sommige planten nog niet zonder de bescherming van schaduwdoek konden.
Het was de bedoeling om een binnen- en een buitenkas te bouwen. Alles moest een dak van plasticfolie krijgen. Eerst bouwden we de binnenkas, omdat we in de komende winter graag groenten wilden telen. 




December 2014.

De binnenkas met plastic rondom voor de winter, en een plastic dak.
Schaduwdoek aan de west- en zuidzijde. 
Januari en februari 2015.



Maart 2015.

Inmiddels was het verhoogde groentebed, op de zuidhelling, al op weg naar een flinke oogst, met uien, wortelen en kool. Wat we niet in de kas, in potten, konden telen, teelden we in de verhoogde bak. En dit heeft ons al het goede gebracht.


Een jaar later...

Mei 2015.

In mei werd het tijd om de buitenkas verder af te bouwen. Eerst wilden eens kijken, of het dit zomer seizoen ook zonder een plastic dak kon. Dus eerst spanden we er een schaduwdoek overheen. Het was tenslotte al mei, dus we verwachtten geen grote stortbuien meer. En zo kwam het uit... gelukkig.


Oktober 2015.

In oktober kon het schaduwdoek weer van het dak van de kas, zodat er weer voldoende licht was. Nu maakten we plannen om ook een plastic dak boven de buitenkas te maken. Dit heeft ons de natte winter door geholpen. En nat was het. De tussenwand van plastic was nog niet nodig. Die werd er pas gedurende de winter weer opgespannen. 
Af en toe was er nachtvorst. Daartegen hebben we geen verweer. Een echte warme kas zal dit nooit worden. 


En nu, twee jaar later...

Maart 2016.

De binnenkas met uitzicht op de buitenkas, door de plastic tussenwand

De buitenkas. 'Die spinazie op de tafel moet vandaag op...' 
Couve Lisa, kan in potten.
April 2016.

In de binnenkas. Tomaten vroeg voorkweken. Deze zijn van februari.
Het zomerseizoen gaat weer beginnen. Het groene schaduwdoek ligt al op het dak, want het begint weer warm te worden. Als het de komende zomer weer heet wordt, gaat het plastic van de wanden van de kas. De wind heeft dan vrij spel, door het schaduwdoek dat er binnen zit. Dan staat de binnenkas weer in de zomerstand.

De wilde aardbeien staan buiten de kas aan de rand, waar ze zich het beste thuis voelen. Het onkruid zorgt er voor dat de plastic potten niet opwarmen in de zon. 
Straks als het weer heet wordt in de zon, gaan ze verhuizen.
Het plastic, dat van de binnenkas een binnenkas maakt, kan weer worden opgerold. 
De Courgettes staan al in bloei en de meloenplantjes kunnen worden verpot.
Alweer een stortbui overleefd! Sjonge, wat zijn wij blij met deze kas.


Gaas langs de buitenkant, om de zwaluwen buiten de kas te houden. Het is weer nesteltijd en elk dak, elke balk of muur in de luwte is een mooi plekje om een gezin te stichten.
En het gaas kan mooi dienst doen als klimrek voor de erwten en pepinos (kleine komkommers).

De zwaluwen zijn inmiddels onder dak:

Wonderbaarlijke zwaluw architectuur. Deze vila heeft de ingang
aan de rechterkant, de linkerkant (aan de windzijde) is gesloten.


*

Stella.



Geen opmerkingen: