.

.

woensdag 21 september 2016

Eindelijk een goede oplossing.

In de zomer composteert Hendrik liever geen hooi en kruiden. In de zomer vindt hij het te warm en te droog om te composteren. Het proces is moeilijk te sturen, bij een omgevingstemperatuur van 35ºC of 40ºC, en een bigbag met hooi is gauw droog gebroeid. Daarbij hoeft hij ook niet het hele jaar te composteren. We hebben nu genoeg compost voor de tuin, dus doet hij het kalm aan.


Tuin- en keukenafval.

In de winter composteert Hendrik het tuin- en keukenafval mee met het hooi. Maar in de zomer moet er een andere oplossing gevonden worden. Eerst ging dat gemakkelijk, want de varkens van de buren namen het dankbaar in ontvangst. Maar toen de varkens al te enthousiast werden, uitbraken en het kwamen ophalen, zijn we er toch maar mee gestopt.
Hendrik heeft al diverse oplossingen geprobeerd. Van gewoon laten liggen tot aan hakselen, apart composteren in een gesloten vat, en alles wat daartussen is. Het liep allemaal uit op een smeerboel, een vliegenplaag en vooral een enorme hoeveelheid percolaat:


Om het percolaat op te vangen kan je uiteraard een rooster bedenken. Maar dan ben je nog niet van de vliegen af en ook niet van de stank. Want alles wat niet naar parfum ruikt vinden we immers stinken :)

Hendrik heeft daarom wat anders bedacht. Hij heeft een vat, dat hij voor de compostering van grassen gebruikte, op zijn kop gezet en de bodem er uit gezaagd. Op deze bodem heeft hij latten geschroefd waarmee het als deksel kan dienen. Met daarboven op het originele deksel, om inlekken van regenwater te voorkomen, is het een prima 'tuin- en groenteafval composteringsvat' geworden. We hebben hiervoor een hoekje in de tuin gevonden, waar het uitlekkende percolaat zijn nut kan hebben. Zo zal het vat nog wel eens naar en ander plaatsje in de tuin verhuizen... is het plan:

Dit vat is smaller aan de bovenkant, dan aan de onderkant. Het heeft geen bodem,
waarmee het afval op de grond komt te liggen. Bacteriën hebben vrij spel.
Het staat stabiel en het is luchtdicht, zodat het materiaal niet droog kan waaien. 

Januari 2017:

En toch kan het altijd nog beter... Groente- en tuinafval trekt altijd vliegen aan en daarvan komen maden, die weer vliegen worden. De maden vind je in de rand van de bak, net onder het deksel. Om nu te voorkomen dat het afval veel vliegen aantrekt heeft Hendrik een plastic kleedje bedacht. En het helpt.

Juni 2017:

Tijd om op te ruimen.

In de loop van de tijd willen we dit deel van de tuin weer gaan gebruiken voor de teelt van groente. Het wordt dus nu tijd om de bak op een andere plaats te zetten. Dat kan gemakkelijk.
We hebben een weekje of twee gewacht tot de bovenste laag van het groen-afval was geslonken en gezakt. In die weken bewaarden en droogden we het verse groen-afval op een andere plek. Dat kan hier prima in de zomer.

Bij het openen van de bak viel het direct op dat de vliegen waren verdwenen. Geen vlieg te bekennen.
De rietsnippers die we er omheen hadden gelegd gaan we nu weghalen.

De bak til je gemakkelijk omhoog, omdat de onderkant breder is dan de bovenkant.
Die oranje bal daar onderin is een eierschaal. Die verteert niet als je hem niet eerst kookt.

De grond er omheen maken we los met een spitriek.

Het (half) verteerde groen-afval verspreiden we over de grond.

Een anti-worteldoek er overheen en dit geheel kan een (hete) zomer blijven liggen.
Intussen hebben de meloenplanten de ruimte om te groeien.


*

Stella.
Geen opmerkingen: