.

.

maandag 24 oktober 2016

EM voor de tuin?

Nee... wij niet.

Dit bericht uit België van Frank Anrijs zegt: "Indien je je bodem gaat enten met EM, heb je direct deze belangrijke organismen die je bodem gaan verbeteren en je planten gaan helpen. Maar ze hebben geen eten! Ook deze organismen moeten organisch materiaal hebben en dat zul jij moeten toedienen. Anders is de verbetering van je bodem maar van een beperkte duur. (...) Je moet nooit de basis van je moestuin vergeten, je kan geen stappen overslaan. Begin bij het begin: Geef je bodem organisch materiaal. Deze EM zullen dan vanzelf komen zonder dat jij er iets aan moet doen!"

Lees meer...


EM, ofwel Effectieve Micro-organismen

Ik kan mij niet aan het idee onttrekken, dat je EM steeds weer opnieuw op de tuin moet gebruiken. Als dit zo is, dan draagt het niet bij aan een structurele verbetering van de grond. Het verdienmodel van EM ligt dan ook bij EM en niet bij de grond.

Hier een onderzoek uit 2008 van de Universiteit Wageningen: 'Effectiviteit van bacteriënpreparaat EM (Effectieve Micro-organismen)', in opdracht van de Vereniging voor ecologische leef- en teeltwijzen (VELT)... dat ondermeer zegt dat "... er geen aantoonbaar positief effect is van het toevoegen van EM.(...) Het is echter wetenschappelijk aangetoond dat biologisch beteelde gronden van zichzelf al ziekteonderdrukkend zijn, mede door een grote diversiteit aan micro-organismen. Het is dan ook twijfelachtig of het onderdrukkend vermogen verbeterd kan worden door toevoeging van gekweekte micro-organismen aan een toch al zeer rijke bodem."

We zullen in de toekomst nog wel meer van dit soort producten voor de tuin gaan zien. Natuur, biologie en ecologie worden hot-business. Uiteindelijk gaat dit niks opleveren.


*

Stella.


Geen opmerkingen: