.

.

zaterdag 29 oktober 2016

Vluchtgedrag.

Van Foodlog, 28 oktober 2016:

"Waarom dat eenzijdige accent op technologie? Moeten we naar Mars om de mensheid te redden? Bert van Ruitenbeek waarschuwt voor de lichtvoetigheid waarmee Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen UR, ‘knorrige 45-plussers’ wegzet."

Pas op voor ‘redders van de mensheid’

Opinie Bert Van Ruitenbeek, Adviseur duurzame landbouw en voeding:

Naar Mars...
Hier enkele citaten:

"De uitdaging om op onze planeet woestijnen weer leefbaar te maken – waar nog ruimte voldoende is - is een klein vraagstuk vergeleken bij het brengen van kleine groepen mensen naar een planeet waar de omstandigheden voor een natuurlijk bestaan totaal ontbreken. We kunnen beter proberen onze ‘beschaving’ te redden en onze omgang met al het levende om ons heen."

"Zal de gemiddelde Afrikaan die nu in nood is vanwege klimaatverandering enthousiast worden dat een kleine elite mogelijk het leven kan voortzetten op een verre planeet? Waarom ons geld en vernuft niet inzetten op plaatsen waar nu noden heersen die ook nog eens zorgen voor massale migratie? Het is letterlijk vluchtgedrag van de buitencategorie."

Werken aan "...ecologische restauratie om zo gedegradeerde gebieden weer leefbaar te maken, lijkt me een veel grotere uitdaging dan het escapistisch onderzoek naar een verblijf op planeet Mars."

"Een laboratorium met gepatenteerde gengewassen gaat de ‘mensheid’ niet redden. Technologie moet dienend zijn in plaats van leidend. Altijd afgestemd op vragen over oplossingen in het publiek belang in plaats van dat van slechts enkele individuen."

"Ik wil graag onderzoek dat een antwoord geeft op de echte vragen en problemen van mensen die nu en straks hun kinderen een leven willen geven en voeden."

"Bij de herdenking van Hiroshima vroeg Barack Obama zich af of de samenleving de implicaties van het gebruik van technologie nog wel kan bijbenen." 

Lees het hele artikel:


*

Stella.


Geen opmerkingen: