.

.

vrijdag 24 november 2017

Droogte discussie in Portugal

Laatste nieuws, deze week:

Uit The Portugal News Online:

De gerespecteerde professor en onderzoeker Filipe Duarte Santos voorspelde deze week dat Portugal, vanwege de opmars van de woestijnen in Noord-Afrika, steeds meer op Marokko en Algerije of Tunesië lijkt. Zijn opmerkingen werden gemaakt enkele dagen voordat Portugal werd omhuld door een massa kleverige warme lucht, die vanuit het zuiden van de Canarische Eilanden naar boven trok en de thermometers op donderdag en vrijdag met een paar graden omhoog duwde.


Duarte Santos, een professor aan de Universiteit van Lissabon in Lissabon en hoofd van de Nationale Milieuraad, sprak woensdag tijdens een rondetafelgesprek in Évora over aanpassing aan de klimaatverandering. De bijeenkomst vond plaats in het kader van een nationale bijeenkomst van water- en sanitatie-entiteiten (ENEG 2017), die honderden specialisten op het gebied van water bij elkaar bracht.
De deskundige benadrukte hoe het veranderende klimaat invloed kan hebben op de watersector in het land en benadrukt: "Klimaatverandering kan worden gezien in de uitbreiding van de tropische klimaatzone; de woestijn wordt naar het noorden geduwd. Het is essentieel in de watersector om rekening te houden met deze klimaatverandering." Hij voegde eraan toe dat, "aangezien Portugal 'een bejaard' land is, het niet gemakkelijk is voor mensen om te accepteren dat dit land verandert en dat het klimaat verandert". 
De vooraanstaande onderzoeker, die een van de belangrijkste klimaatveranderingsprojecten van Portugal leidde - het Scenario's, Impacts and Adaptation Measures (SIAM) -project - waarschuwde verder dat de irrigatiesystemen van het land op middellange en lange termijn misschien niet haalbaar zijn. Een suggestie die hij naar voren bracht, is om kurkeiken naar het noorden van het land over te brengen.
"De wetenschap laat zien dat kurkeikenbossen niet zullen overleven", zei hij, verklarend dat het geen ziekten zijn die hen doden, maar een gebrek aan water, dat de bomen in de Alentejo zal doen sterven.
Om de productie van kurk te handhaven, zei hij: "Het zou praktisch zijn om de soort te helpen zich op grotere hoogte te vestigen en ze naar het noorden te verplaatsen", zelfs als het gaat om de locaties die dit jaar door de branden werden getroffen.

De burgemeester en de minister wachten af.

Carlos Pinto de Sá, burgemeester van de gemeente Évora, de grootste stad van de Alentejo, zei dat hij er de voorkeur aan zou geven een "globale visie" op de zaak te nemen, en verklaarde dat wanneer een "planetair en structureel probleem wordt geconfronteerd, de reacties planetair en structureel moeten zijn omdat ze niet op lokaal of nationaal niveau worden opgelost ", hoewel hij hieraan toevoegt, "betekent dit niet dat lokale autoriteiten geen rol kunnen spelen bij het oplossen van problemen".

Ondertussen zei de Portugese minister van Milieu, João Pedro Matos Fernandes, tijdens diezelfde bijeenkomst dat de mogelijkheid om in Portugal water te moeten rantsoeneren vanwege de huidige toestand van droogte niets meer is dan "een theoretische hypothese". Hij voerde aan dat het geen zin heeft om op dit punt over dergelijke maatregelen na te denken, "omdat ze slechts een laatste redmiddel zouden moeten zijn".
De minister reageerde op vragen van journalisten ingegeven door opmerkingen van zijn eigen staatssecretaris, Carlos Martins, in een interview met de i-krant, dat werd gepubliceerd, waarin de staatssecretaris suggereerde dat de regering 's nachts waterrantsoenering zou kunnen invoeren. In een notendop heeft Minster Fernandes dat idee effectief afgewezen.
"Rantsoeneringsmaatregelen zijn helemaal aan het einde van de regel, en het heeft geen zin om er nu aan te denken," zei hij, en voegde eraan toe: "We doen alles [wat we kunnen] zodat er geen watertekorten zijn, samen met lokale autoriteiten, en het is van fundamenteel belang dat mensen water besparen."
De overheid heeft in plaats daarvan herhaaldelijk mensen opgeroepen om minder water te gebruiken, en heeft gezegd dat het zich er voor inzet dat het altijd beschikbaar zal zijn. Desondanks, op donderdag, gaf minister Fernandes toe dat de prijs van water kan stijgen vanwege het tekort.

Portugal bevindt zich al weken in een gematigde tot extreme droogte.

Vorige week bleek dat de regen die in de eerste helft van november viel, minder dan een kwart bedroeg van het gebruikelijke gemiddelde. Tussen 1 en 15 november viel slechts 24 procent van de gebruikelijke metingen in Portugal en de Met Office-voorspelling zegt, dat de toestand van droogte ten minste tot het einde van deze maand zal voortduren.
Echter, hevige regen buien, waarvan verwacht wordt dat ze in het weekend en het begin van de komende week in heel Portugal zullen vallen, valt nog te bezien of het genoeg zal zijn om wat verlichting te brengen in het door droogte getroffen land, en of het zal beantwoord aan de Met Office-gebeden voor een 'November-wonder'.

Oorspronkelijk bericht in The Portugal News Online.

*

Stella.Geen opmerkingen: