.

.

donderdag 23 november 2017

"Ons biologisch is voortaan één pot nat"

Van Foodlog 23 november 2017:


"Ons biologisch is voortaan één pot nat... Wist je dat biologisch maar liefst 60 verschillende definities kan hebben? Om de consument niet langer allemaal verschillen te verkopen onder dezelfde naam, maakt de EU daar nu aan eind aan. 

Er komt één set regels voor alle biologische producten in de EU. Dat maakt een eind aan de veelheid van definities van biologisch en de certificeringen. Zo waren bijvoorbeeld de regels van SKAL in Nederland niet gelijk aan die van AB (Agriculture Biologique) in Frankrijk. 
Consumenten denken dat het allemaal hetzelfde is, maar dat is niet zo. Dat geldt ook voor geïmporteerde producten. Op dit moment zijn er maar liefst 60 nogal verschillende, maar als gelijkwaardig beschouwde normen van toepassing. Kortom, bij je supermarkt kun je producten kopen die tot heden allemaal 'biologisch' heten, maar flink kunnen verschillen in de verwachtingen die je daarbij hebt. 

Uniform:

Aan die situatie maakt de EU nu een einde. Voortaan is een product 'biologisch' als het voldoet aan een uniforme set regels die in alle Europese landen geldt. Die aanpak moet de handel in biologische producten bevorderen door het creëren van een gelijk speelveld tussen zowel EU als niet-EU aanbieders van biologische producten. De EU maakt een einde aan bestaande verschillen en uitzonderingen om de snel groeiende biologische landbouw meer zekerheid te bieden. Vanwege die uniformering krijgen de lidstaten meer vrijheid om hun controles te regelen. Tevens krijgen kleine boeren de mogelijkheid om zich gezamenlijk te certificeren. Eén van de klachten tegen de oude certificatie was steevast de hoge kosten voor kleine bedrijven. 

Een bedrijf met maar 10.000 eenheden product, moest nagenoeg evenveel betalen voor controle als bedrijven met 100.000, 1.000.0000, 1.000.000.000 of zelfs 10.000.000.000 eenheden. 

Dat drukte de mogelijkheden om die 10.000 flessen wijn of bloemkolen concurrerend aan te kunnen bieden. Wie zich verenigt op dezelfde grondslag kan misschien toch op tegen veel grotere spelers, denkt de EU. 

Grondgebonden: 

Deze hervormingen zijn bedoeld om de biologische landbouw in de EU een groeispurt te geven omdat gangbare boeren steeds minder het zout in de pap kunnen verdienen. De biologische markt in de EU zet inmiddels €27 miljard om. 

Eén van de consequenties van het uniforme Europese biologisch, is het buiten de boot vallen van het Amerikaanse USDA Organic. Dat stond recent niet-grondgebondenheid toe. In de EU mag een product voortaan alleen biologisch heten als het grondgebonden is geteeld."

Print: © Foodlog 2005 - 2017 *

Hestel.Geen opmerkingen: