Zwarte aarde of Terra preta.
Als de macht van houtskool zich boven de macht en het ritme van de natuur, en daarmee boven het plantenleven zou zijn verheven, zou ze een macht boven een macht zijn. Dit, nadat ze door diezelfde natuur is voort gekomen. Hout op zich, heeft weer andere mineralen nodig dan groeten, fruit of graan, om er een paar te noemen. Als hout als houtskool wordt gebrand, verandert ook de samenstelling van de structuur van stoffen die zich in het hout bevinden. Houtskool wordt bijna zuurstofloos gemaakt, door het verbranden van hout, in een afgesloten ruimte. Terwijl de ruimte afgesloten is, wordt het hout, onder toevoeging van lucht, op een temperatuur van 350 tot 600 graden verbrand. Vroeger deed men dat ook met het verbranden van takken en kleinhout, voor productie van houtskool voor het roosteren van vlees, en de productie van stiften voor tekengerei.
Maar als men het nu gaat gebruiken voor het verbeteren van de grond van een tuin, of van landbouwgrond, spant men het paard achter de wagen. Immers, land en tuinbouwgrond vragen om mineralen, om humus, om lucht en water. De plant is in staat om in zijn eigen stikstof te voorzien, ligt CO2 vast in zijn structuur, maar heeft bacteriën nodig voor de afbraak van mineralen, en die bacteriën hebben weer energie nodig in de vorm koolstof of carbon, om zich te voeden. Die carbon komt uit vergane plantenresten, Omdat resten van planten koolstof of carbon bevatten, ze zijn er uit opgebouwd, en het is het voor de hand liggend omdat te composteren, want compost bevat carbon. Gaat men daar nu houtskool voor verbranden, om diezelfde carbon mee te produceren, dan produceert men tegelijk CO2. De hitte die mede geproduceerd wordt, van 350 tot 900 graden, is men ook kwijt, tenzij die weer gebruikt wordt voor het verwarmen van kassen of iets dergelijks. Of gebruikt men groene energie hiervoor? Met als reststof houtskool? De zwarte aarde, die men gebruikt als een legitiem verkoopargument, is nergens op gestoeld. Het brengt geld op, en het is een markt. Maar het is ook een overbodige markt, die niet bijdraagt aan een circulair gebruik van stoffen die er al zijn. Het is een totaal overbodige markt, die alleen is gestoeld op geld verdienen, ten koste van de circulaire land en tuinbouw. Het draagt niets bij, aan wat echt nodig is, n.l. meer mineralen in de voeding, want uiteindelijk gaat het daarom. Het is ook een kleine markt, die hoopt dat ze uiteindelijk, de grote markt weet te ''overtuigen'' dat ze echt nodig is. Het is ook een rare markt, immers, planten hebben in eerste instantie bacteriën nodig, om de mineralen uit de steenstof los te maken, zodat de plant ze op kan nemen. Planten hebben helemaal geen houtskool nodig om dat voor hun te regelen, dat kunnen ze zelf wel. De uitspraak dat houtskool dat naar behoefte doet, slaat ook nergens op, planten maken zelf wel uit wat hun behoefte is. Zoals ik al schreef, in het begin van dit stukje, dan stelt men, dat er een macht boven de plant wordt gesteld, die het voor de plant regelt, maar die plant kan het zelf wel.
De compostproductie, kan hooi gebruiken, maar ook g.f.t. Ik gebruik zelf hooi, want vertrouw niet op g.f.t. De compost wordt door bacterie werking verhit tot 60 graden, daarna is de zuurstof op, en bouwt het proces zich langzaam af. Hierbij komt ook CO2 vrij, maar tussen 350 tot 900 graden en 60 graden zit een enorm verschil. In Brazilië heeft men zwarte aarde gevonden, de Terra preta aarde, en die schrijft men toe aan volkeren die daar leefden, en dat die met houtskool verbranden, tuinbouw bedreven. Daar werden ook visbotten en scherven tussen gevonden. Alles ging gewoon op de hoop, zoals boeren dat in Nederland tot voor de oorlog van 1940 tot 1945 ook deden. Alles werd gebruikt om maar tuin en landbouw te plegen, net zoals in China, tot Mao de hele zaak omdraaide. Toen moest alles wijken voor de revolutie.
Ook in Rusland is zwarte aarde gevonden, en die is ook heel vruchtbaar. Alleen, het dringt niet tot de hersenen van wetenschappers door, dat composteren ook mogelijkheid is geweest in een ver verleden. Dat volkeren zelf op het idee kwamen om afval te composteren, omdat composteren vlakbij tuinbouw en akkerbouw begint en eindigt. Hier zou de Permacultuur een oplossing bieden. Immers, de Permacultuur cleemt d.m.v. strooisel de bodem te voeden, en als zij dan met die methode dat ook doet, wordt die grond dan ook zwart?
Ik gebruik compost, en mijn grond is van bruin-oranje, zwart geworden. Dit is leisteen aarde. Dit, door dat de compost ook zwart is, en dit komt weer omdat veel carbon, of koolstof vastgelegd is in het productieproces, en d.m.v. de 60 graden, want op dat moment verkleurt het van blond naar zwart. Wat ik hier stel, is dat de zwarte aarde een gevolg is van veel carbon of koolstof, door gebruik van veel organische stof, wat gehaald zou kunnen zijn vanuit gebieden, die niet direct nodig waren, om land en tuinbouw op te plegen, zogenaamde haal gebieden, wat ik zelf ook doe. En dat die zwarte aarde het gevolg is van composteren, omdat ze dat zelf al hadden uitgevonden, alleen dat bestaat niet in het denken van wetenschappers. Compost is een vreemd product. In het verleden is er veel aandacht aan besteed in Nederland en Duitsland om boeren er naar toe te leiden. Denk maar aan Rudolf Steiner. Dus voor mij is het niet vreemd dan volkeren in het verre verleden al zo ver waren, maar door verspreiding en ziekten, zijn die volkeren verdreven, en is die cultuur ook verdwenen. Zoals veel van culturele vaardigheid verdwenen is. Het is ook niet voor de hand liggend, dat veel houtskool werd verbrand om tuinbouw te plegen, net alsof op elk perceel er een houtskoolbranderij was, om het land te voorzien van een soort meststof, waarmee dan houtskool verheven wordt tot meststof, die een plant ook niet nodig heeft, als grond een goede samenstelling heeft, en een grondsoort genoeg mineralen heeft. Want daar gaat het om, met mineralen is alles mogelijk. De plant maakt eruit wat nodig is om te groeien, en vrucht te leveren voor de mens. Uiteindelijk gaat het om steenstof, waarin de mineralen uit bestaan. Door de elementen als schuring. en erosie is steenstof ontstaan, en daarna pas grond.
Hendrik.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten