.

.

zondag 25 april 2021

Zandgrond


De organischestof in een kringloop weg.

De Nederlandse gronden zijn verdeelt (grofweg) in klei en zandgrond. Zand kenmerkt zich als een (weliswaar) steenstof, maar heeft geen structuur waar een plant voeding uit kan halen. Wat dan overblijft is de organischestof, waarin zich mineralen bevinden. 

Vind er in klei een hoge mineralen uitwisseling plaats tussen planten en klei, doordat het bacterie leven, de aanwezige organische stof gebruikt als energie bron, om het mineraal te ontleden. 

In zandgrond vind die uitwisseling veel minder plaats, omdat het mineralen bestand veel kleiner is, en alleen plaats vind tussen de mineralen in de organische stof, en niet tussen het zand. 

Zand kan niet afgebroken worden door bacterie leven. 

Steenstof daarentegen bestaat uit 47 (nu bekende) verschillende mineralen, en als voorbeeld stelt Dr. Inge Inham dat b.v. arsenicum, wat we nodig hebben voor de opbouw van onze zenuwbanen, wél in de steenstof aanwezig is, maar dan als een zeer klein onderdeel. Maar via de plant komt het toch in ons lichaam terecht, en zo wordt ons lichaam opgebouwd, gedurende de tijd dat de foetus groeit naar een volwassenheid.

Om terug te keren naar de zandgrond, in zandgrond vind dus een roulatie plaats van veel organische stof, maar dat maakt de grond niet rijker aan mineralen, omdat er wel door het toevoegen van organischestof plaats vind, maar geen toevoeging van mineralen, alleen door bladafval te gebruiken, komen er geen of nauwelijks mineralen bij, dan er al zijn. Het is het rond pompen van organische stof. En om een voorbeeld te noemen: 

Veen, het substraat dat veel gebruikt wordt in de tuinbouw, heeft een groeiwijze, dat als een plantje groeit, het de mineralen onttrekt aan het plantje wat al verteerd is, in voorgaande jaren. Het mineralen bestand gaat mee naar boven, en de organische stof blijft achter en verzuurt onder water tot turf. Om diezelfde turf geschikt te maken als groei medium, wordt er kalk aan toegevoegd om de PH te verhogen, dat planten er wel in kunnen groeien, en vaak ook nog meststoffen.

Terug naar zandgrond, in zandgrond gebeurt het zelfde, dus organische stof wordt, al dan niet via een compostering methode, toegevoegd aan de grond. Omdat er geen water peil is, kan de zuurstof vrijelijk in de grond komen en vind er geen verzuring plaats. Om mineralen in de grond te brengen zou men dus steenstof in de grond moeten brengen, uit een land waar de steenstof zo voor het oprapen ligt, n.l. Portugal. 

Het begrip van mineralen-organische stof-compostering, staat uitgebreid te lezen op ons blog, maar het begrip ''zandgrond'' en de armoede van zandgrond, aan mineralen, waren we nog niet aan toegekomen. Bij deze dus.

Hendrik.

Geen opmerkingen: