.

.

maandag 16 mei 2022

Een leven gevuld met compost

    Een leven gevuld met compost

Het geheime recept van een Gronings kunstenaarsechtpaar
5 minuten leestijd
GAARKEUKEN - „Mijn hele leven is gevuld met compost. Laatst vroeg iemand mij of ik gedreven was. Eigenlijk denk ik daar niet zo veel over na, maar ik ben het wel". Stella van Rijn wordt bijna lyrisch als zij praat over compost. Samen met haar man Henk runt zij het gloednieuwe bedrijf "Tellus Natuurkompost BV". Aan de oevers van het Van Starkenborghkanaal maken zij daar de schoonste compost van Nederland.
De grondstof voor deze natuurlijke compost van Tellus is puur plantaardig materiaal, zonder giftige stoffen als lood, cadmium of andere zware metalen. Al het groenafval is welkom, mits het maar onbespoten is. De grootste huidige leveranciers zijn Staatsbosbeheer, Provinciale Waterstaat en enkele gemeenten. Zij brengen er het gemaaide gras uit bermen, riet en ander organisch afval. In plaats van te verrotten op de vuilnisbelt wordt het nu opnieuw gebruikt. Het mes snijdt zo aan twee kanten; minder afval op de vuilstort èn een compost op de markt „waar planten van smullen".
De ruwe grondstof wordt eerst bespoten met een mengsel van bacteriën, kruiden en etherische oliën en dan gaat de natuur aan het werk. Stella: „Je ontdekt gewoon een bepaalde globale gang van een bacterieproces. Daar speel je op in. De bacteriën fermenteren het materiaal. Het verrot niet, maar het verteert". Na anderhalve maand hebben de bacteriën hun werk gedaan en is de verwerking van het groenafval tot compost een feit. Het fijne van de "methode-Van Rijn" wil Stella niet kwijt. „Daar zeggen we niets van. We moeten onszelf beschermen. Eerst moeten we merkbekendheid en naamsbekendheid opbouwen. Nu zijn we nog heel kwetsbaar". Het exacte 'recept' blijft dus voorlopig nog een zorgvuldig bewaakt geheim.
Het resultaat van de inspanningen van de Van Rijns ligt buiten op een grote hoop te wachten op de klant. Die klant kan eigenlijk iedereen zijn, want de natuurzuivere compost is volgens Stella niet alleen geschikt voor commerciële tuinbouw, maar ook voor de begonia op de huiskamertafel en voor de eigen groentetuin. „Van kool tot conifeer", zoals de reclametekst op 25-literzak meldt.
„Groente die hierop wordt gekweekt, smaakt veel lekkerder", zegt Stella als zij een proeftuin met groenten laat zien. „Er zit gewoon meer smaak aan. Het is een prima alternatief voor de kweek van tomaten en komkommers en dergelijke op steenwol. Dan heb je tegelijk niet meer van die bergen afvalplastic". Op dit moment levert Tellus nog niet op grote schaal aan agrariërs. Op kleine schaal maken vooral ecologische boeren en tuinders gebruik van het product, de rest gaat naar particulieren. Tevens wordt een klein deel van de productie naar Duitsland geëxporteerd.
Kunstenares
Stella van Rijn was vroeger werkzaam bij het theater en beeldend kunstenares, terwijl haar man musicus en zwemleraar was. Hoe komt een paar met zo'n achtergrond in de productie van compost terecht?
Stella: „De theaterwereld bood op den duur te weinig om mijn leven te kunnen vullen. Het leven zo'n schijnwereld houd ik niet vol. Je kunt niet altijd een ander spelen, althans ik kan dat niet. We hadden wel veel lol, maar je kunt je leven er niet mee vullen. Ik heb behoefte aan iets concreets. Dat ligt altijd op het maatschappelijke vlak.
Op een bepaald moment ontmoetten wij een districtshoofd van de Provinciale Waterstaat. Die vertelde ons dat hij groen-afval gewoon naar de stortplaats bracht. Toen dachten we: laten we proberen daar iets nuttigs mee te doen. Je wordt geconfronteerd met een stukje maatschappelijke problematiek dat om een oplossing vraagt. Het heeft voor ons daarom heel duidelijk te maken met het begrip rentmeesterschap, met de behoefte om positieve dingen te doen. Als we dat kunnen, zullen we het niet laten. Voor het maken van schilderijen heb ik nu geen minuut tijd meer. Dat vind ik niet erg, de compost vult mijn hele leven".
Commercieel
De ontwikkeling van een idee naar een lopend bedrijf kostte de Van Rijns ongeveer vijf jaar. Stella: „Je bent er al jaren mee bezig, maar ineens zie je de mogelijkheid om het commercieel te maken. Je ziet er een markt voor. Op dat moment heeft het zin om naar financiële middelen te gaan zoeken om je ideeën te realiseren. Dat was in de loop van 1986".
Het zou tot 1988 duren voordat de financiering rond was en de allereerste aanloopproblemen overwonnen. Daarna kon het opbouwen van een goedlopend bedrijf met een eigen bedrijfscultuur beginnen. Nu werken er vijf mensen en volgend jaar hoopt Tellus een productie te halen van 10.000 kubieke meter. Maximaal kan het bedrijf 30.000 kubieke meter verwerken, dus wat de Van Rijns betreft hoeft de groei er voorlopig nog niet uit te zijn.
Stella vindt het ondernemerschap op zich al een uitdaging. Er moet van alles worden georganiseerd. Van de besturing van het logistieke proces tot en met het voeren van een pr-beleid. De Van Rijns laten zich niet afschrikken, integendeel, „dan begint het pas leuk te worden" stelt Stella nadrukkelijk. „Het is een uitdaging. Het nieuwe, het innovatieve om met een goed product op de markt te komen is heel uitdagend. We hadden ook patat kunnen gaan bakken of plastic bekertjes gaan maken, puur om geld te verdienen. Natuurcompost is echter een erg mooi, prozaïsch product. Ik heb er de grootste lol in dit de mensen in de maag te splitsen".
Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorisch Dagblad

Leuk
Opmerking plaatsen
Delen

Geen opmerkingen: